lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

This page in English Machine translated, opens in new tab.

Utskrifter, skanning mm

ltharticlebegin

Din utskriftslogg

Du kan se på vilken skrivare du har skrivit ut samt vad det kostade. Du ser även misslyckad utskrifter och anledningen till att det misslyckades. Gå till denna sida: http://print.net.lth.se/log/

Köpa och administrera utskrifter

Det finns två olika sätt att sätta in pengar här på LTH, varav vi rekommenderar det första alternativet.

 1. Kontant betalning via Topup-kort, se nedan. De pengar som sätts in på detta sätt hamnar på det lokala LTH-kontot och kan bara användas till utskrifter på student-skrivarna här på LTH. Vid utskrift dras alltid pengar från detta konto i första hand, tills det är tomt.
 2. OBS! Läs detta om Payex först!  Betala till ett personligt PayEx-konto: Pengar du sätter in till detta konto kan användas för utskrifter på många olika skrivare på hela Lunds Universitet (samt en hel del andra svenska universitet). Observera att du dessutom måste koppla PayEx-kontot till LTH (och andra önskade system)! Se nedan.

Lokalt LTH-konto (TopUp-kort)

För att fylla på detta köper man så kallade TopUp Cards som finns i 50 och 100 kr värde.  TopUp Cards kan köpas på Studiecentrum (öppettider). 
Gå till http://print.net.lth.se/topup för att ladda in dina inköpta Topup kort.
Gå till http://print.net.lth.se/account/ för att se saldo på detta konto.

PayEx

 1. OBS! Läs detta om Payex först!
 2. Skapa ett PayEx-konto här : wallit.payex.com . När du skapar ditt Payex-konto så rekommenderar vi dig att använda din privata mail-adress istället för din universitets-adress. Det kommer att göra det enklare för dig att komma åt dina pengar efter att du slutat som student.
 3. Gå till den här adressen: https://pcounter.net.lth.se/ (se bild nedan). Där kopplar du ditt PayEx-konto till vårt (LTH:s) utskrifts-system.  Det "Network username" du skall använda är det inloggningsnamn som du använder för att logga in på våra datorer. Se till att utföra hela denna process! Bland annat mailas en engångskod till dig. (Om du har ett inloggningskonto från 2009, xx09abc,  eller tidigare så rekommenderar vi att du kopplar både datorinloggningen och StiL-kontot till LTH, alltså behöver du köra detta steg 2 gånger:). Obs!: Denna sida kommer du endast åt från universitetsnätet, dvs från universitetsdatorer eller dator som är uppkopplade med Eduroam. Om du vill göra det hemifrån måste du först göra en VPN-koppling.
 4. Om du vill kunna skriva ut med hjälp av PayEx på andra ställen på LU förutom LTH så behöver du koppla PayEx till just deras system. Se den här sidan som leder dig rätt: http://www.lu.se/studera/livet-som-student/it-tjanster-support-och-driftinfo/betalning-av-utskrifter-och-kopior
 5. Allmän fakta om Payex. Pengar som sätts in här ligger inte hos universitetet utan detta är ett personligt konto som kan användas även till annat (i första hand utskrifter och kopiering på universitet och högskolor). Vill man t.ex. skriva ut eller kopiera på UB är det här man ska sätta in sina pengar. Man kan sätta in pengar med kort, banköverföring m.m. Överföring mellan payexkonton är gratis. Däremot får man betala en avgift om man vill ta ut pengarna. För support angående ditt PayEx-konto gå till denna sida: http://payex.se/kundservice/privatkund/kop-via-mobil/
 6. Det enda sättet att se ditt saldo på Payex är att logga in på wallit.payex.com.

 

Gå till denna adress för att sedan administrera ditt PayEx-konto: wallit.payex.com

 

Glöm inte att koppla ditt PayEx-konto till LTH!: https://pcounter.net.lth.se/

 

Att välja skrivare

Normalt lägger vårt system automatiskt upp och väljer den skrivare som är lämpligast att skriva ut till, beroende av vilken datorsal man sitter i. I vissa fall skrivs utskrifterna automatiskt ut så snart man skickar en utskrift, i andra fall krävs att man först skriver ut och sedan går till önskad skrivare, se länken "Multifunktionsskrivare" i vänster kolumn.

Installera skrivare manuellt

Installera skrivare på din egen (bärbara) dator

läs denna sidan.

Installera skrivare på datorsalsdator (installeras i dina personliga inställningar/profil): 

 1. Gå till "Start Menu/Printers & Scanners".
 2. Välj i tur och ordning "Add a printer or scanner/The printer that I want isn't listed/Select a shared printer by name"
 3. Skriv följande text i rutan:       \\pcounter.net.lth.se\
 4. \=backslash skriver du genom att hålla ned "Alt Gr" och trycka på "?+\"-tangenten
 5. Du skall nu få upp en lista med skrivare direkt under rutan.
 6. Om du inte får upp listan: radera bakifrån tills du raderat det sista backslashet och skriv sedan in det igen.
 7. Välj önskad skrivare.
 8. Klicka "Next"
 9. Klicka "Next"
 10. Normalt sett vill du inte ha skrivaren som "Default printer"
 11. Skriv inte ut en testsida (det kostar pengar!).
 12. Klicka "Finish".

Fräscha upp skrivarinställningarna

Emellanåt uppdaterar eller ändrar vi inställningarna för skrivarna på servern. Det kan också hända att den skrivare du har installerad i din profil får konstiga inställningar. Om det krånglar med dina utskrifter så kan du prova med att radera skrivarna i din profil och installera dem igen. På det sättet säkerställer du att de har rätt inställningar mm.

 1. Gå till "Start Menu/Printers & Scanners".
 2. Radera en skrivare genom att markera den och sedan klicka på "Remove device"-knappen. 
 3. Installera skrivare genom att sedan logga ut och in igen. Då installeras skrivarna som passar för den sal du är i. Du kan manuellt installera fler skrivare om du önskar.

Priser

OBSERVERA att det för nuvarande finns ett problem med dyra utskrifter! Se denna sida!

Kostnad per sida

Svartvitt/GråskalaFärg
A4A3A4A3
Svartvit skrivare0,50 kr1,00 kr--
Färgskrivare0,50 kr1,00 kr1,00 kr2,00 kr
Färgskrivare i A-huset och IKDC0,50 kr*1,00 kr*1,00 kr2,00 kr
Större utskrifterSe denna länk!

* Förutsätter att man kryssar för alternativet "Grayscale" (eller Svartvitt) i skrivarens "Properties..." inför utskrift.

Vid dubbelsidig utskrift ges en rabatt på 10% så att tex ett svartvit dubbelsidigt A4-blad kostar 90 öre. Detta görs för att skona miljön och spara papper. Av tekniska skäl kan dock denna rabatt bara lämnas vid utskrift, inte vid kopiering. 

Färg, stora utskrifter och stora utskriftsmängder

Det finns kapacitet för färgutskrifter och svartvita utskrifter i A4 samt A3. Tänk på att alla programvaror inte finns i alla hus. Om du går till ett annat hus för att göra utskrifter (tex Studiecentrum eller E-husets tryckeri); se först till att skriva ut ditt dokument till en pdf-fil.

För utskrifter större än A3 (upp till A0) har vi två skrivare man själv kan skriva direkt till. Se mer information här.

Tryckeriet i E-huset kan också fixa stora utskrifter och kan hjälpa till med volym-utskrifter, binda in mm, mm.
Mediatryck kan också hjälpa till, se här http://www.mediatryck.lu.se.

Övrigt

 • Det går att skriva ut direkt från egen dator som är kopplad till Universitetets nätverk (tex via Eduroam). Se dessa instruktioner. Observera dock att vi inte kan garantera samma kvalitet som när ni skriver från datorsalsdatorer.
 • Med automatik installeras de skrivare som finns i det hus man loggar in i. Se här för instruktioner att installera andra skrivare.
 • Observera att papperet i laserskrivare passerar en vals som har en temperatur av 300-400 grader Celsius. Därför är det viktigt att man inte stoppar in något papper som inte är avsett för laserskrivare. Till exempel så finns det en del specialpapper för bläckstråleskrivare som direkt förstör en laserskrivare.
 • Utskrift av OH: Det är endast tillåtet att använda OH-film som är direkt avsedd för den aktuella modellen av laserskrivare.

Varför lyckas jag inte skriva ut?

ltharticleend

 

Mer papper till skrivarna:

Om du inte hittar papper vid skrivaren:

A-huset och IKDC

Papper finns att hämta i A-husets källare.
Ta södra hissen, åk längst ner, gå rakt fram. Om papperet är slut där, maila support@lth.se

E-huset, Fysicum och matematikhuset

Maila support@lth.se

Kemicentrum

Kontakta infodisken KC

M-huset

Du hittar papper utanför datorsal Ina, om det tar slut där maila support@lth.se

V-huset

Maila support@lth.se