lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Alumner berättar

ltharticlebegin

Livsmedelsteknologen

Rana Cheaib har läst till Civilingenjör i bioteknik. Hon tog ut sin examen i hösten 2016 och arbetar idag som livsmedelsteknolog på Tetra Pak.

Rana spenderar mycket av sin arbetstid i labben där hon gör olika analyser på livsmedel. Analyserna kan handla om hur olika livsmedelsprodukter processas och paketeras på bästa sätt. Alla produkterna är mer eller mindre flytande och det är många faktorer att ta hänsyn till som exempelvis viskositet och partiklarnas storlek. Skillnader mellan olika livsmedel och dess egenskaper kan variera, jämför till exempel tomatpuré och mjölk.

När alla testerna på ett livsmedel är klara skriver Rana en rapport till kunden. Det är inte alltid som hon vet vad det är för produkt hon testar, eftersom sekretessen är viktig för kunderna.

I dagsläget har Rana ett vikariat och förhoppningen är att hon får stanna kvar på företaget. Det är ett internationellt företag och Rana som pratar både arabiska och franska förutom engelska och svenska trivs bra i den miljön.

Rana bestämde sig för vad hon ville läsa under andra året på gymnasiet. 

-Det var under ett utvecklingssamtal med  min mentor, som visste att mina  favoritämnen var biologi, kemi och fysik,  som jag fick veta att det fanns ett civilingenjörsprogram i bioteknik på LTH.

Sedan dess har hon vetat vilken utbildning som hon ville läsa och inom vilken bransch hon ville arbeta i framtiden.

Under studietiden på LTH hade Rana en jobbig period när hennes storebror gick bort. Hon behövde komma ifrån vardagen och valde att ta en termins studieuppehåll för att åka till Libanon där hon studerade biologi under ett år. 

- När jag kom tillbaka till LTH fick jag hjälp av studie- och karriärvägledningen att hitta tillbaka till glädjen och rätt fokus i studierna.

Efter sin examen arbetade Rana en period med ensamkommande flyktingbarn. Ett givande jobb och som också ger perspektiv på människors olika behov. Något hon känner att hon har nytta av i sitt nuvarande arbete. Hon har också hunnit med att gifta sig och skaffa barn. Någon längre föräldraledighet var det inte tal om efter ett par månader tog maken över så hon kunde börja sitt jobb på Tetra Pak. 

Intervjuer med fler alumner

Under varje utbildning hittar du sidorna "Arbetsmarknad", där före detta studenter berättar om vad de arbetar med idag och hur de har haft nytta av sin utbildning.

Samtliga utbildningar vid LTH

Fler alumniberättelser

ltharticleend