lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Kom igång direkt

ltharticlebegin

Vad kan du börja fundera på redan vid studiestarten?

  • Något som kan vara både roligt och stimulerande är att börja tänka på sitt kontaktnät direkt vid studiestart. Under nollningen/introduktionen kommer du att träffa dina blivande klasskamrater men även faddrar högre upp i årskursen. Någon, kanske du själv, kommer en dag att vara den som anställer.
  • Börja tänka i termer av delmål och mål, t.ex. vill du åka utomlands? Var vill du i så fall åka? Vilka betyg krävs?
  • Gå in på programmets egna hemsidor och bekanta dig ännu mer med din utbildning. Sök berättelser från de som studerat utomlands såväl som arbetsberättelser från våra färdiga alumni (alumn=färdigutbildad teknolog/arkitekt/industridesigner).
  • Sök en mentor (=alumn) på egen hand - tänk på att den inte behöver ha gått samma program utan det är rollen som civilingenjör som är intressant.

Alumner tipsar

"Oavsett var i karriären man är behöver man finna andra som liknar en själv och som kan hjälpa en att förstå varför man gör vissa uppgifter. Fortfarande idag kan jag tycka att det är tungt när man får uppgifter som man inte gillar, fördelen nu är att jag vet att efter den uppgiften kan det koma något superkul - detta vet man först när man fått mer erfarenhet - inte alltid när man pluggar."

"Man behöver inte "älska" alla sina kurser inom programmet. För mig var inte all kurserna i programmet något jag valde, vissa ingick och det fick man leva med. Personligen upplevde jag tredje året som ganska tungt eftersom jag såg kurserna som måsten och inte som möjligheter."

"Sätt mindre fokus på vad företagen söker och vad man måste läsa för att bli attraktiv för företagen."

"Lägg mycket krut på att finna relevanta jobb på lov under studietiden för att erhålla erfarenhet, både för CV:t men framför allt för att få bättre insikt i vad man vill efter examen."

ltharticleend