lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Så kan du bygga dina meriter

ltharticlebegin

Att bygga meriter

Börja bygga på dina meriter redan idag och få ett försprång på vägen mot arbetslivet. Här kommer ett antal tips på vad du kan göra för att komma igång.

Nätverk

Tänk på att det tar ett par år att bygga upp ett bra nätverk som du kan använda dig av. Ett första tips är att göra en inventering av de kontakter du har idag. Ett enkelt sätt att nätverksinventera som du kan göra redan idag är:

  • Ta ett stort papper.
  • Sätt dig själv i mitten
  • Gör en första ring. Vilka personer har du direkt runt om dig idag? Vad jobbar de med? Var jobbar de? Exempel på personer i första ledet är: mamma, pappa, syskon, kurskamrater, andra nära vänner.
  • Gör sedan en andra ring: vilka personer finns lite längre ut? Exempel på sådana är: Släktingar, gamla sommarjobbskontakter, vänners föräldrar osv.

Genom att göra en första nätverksinventering så får du ett startläge. Var är jag idag och vilka människor har jag runt om mig?

Ta chansen att utöka ditt nätverk genom att engagera dig i föreningar och intresseorganisationer både i verkligheten och på nätet.

Saker du kan titta på för att komplettera din utbildning:

Sommarjobb:  De första åren kanske du ser sommarjobb mer som en inkomstkälla än något som kan hjälpa dig i din karriär. Detta behöver inte vara fallet. Tänk på att exempelvis ”säljerfarenhet” enligt undersökningar nu klättrar som en eftertraktad erfarenhet för alla jobbkategorier. En ingenjör som har säljerfarenhet med sig är mycket eftertraktad. Så det där butiksjobbet är kanske inte så fel?

Senare under dina studier kanske du börjar fundera på att skaffa dig ett utbildningsrelaterat sommarjobb. Då kan du använda dig av ditt nätverk.

Extrajobb: Ett meriterande extrajobb under studietiden kan skaffa dig värdefull erfarenhet. Exempel kan vara som övningsledare inom dit område, att arbeta som studentkonsult på företag som Lunicore Studentconsulting eller att hyra ut dig via bemanningsföretag.

Sociala engagemang: Lund har en uppsjö av aktiviteter som du kan ägna dig åt och där du kan få erfarenheter av att arbeta i grupp och projektform och samtidigt bygga nätverk utanför din egen krets. Vill du engagera dig i någon nation? Vill du arbeta med spex? Möjligheterna är oändliga.

Teknologkåren TLTH: Genom teknologkåren och dess sektioner kan du också kombinera det sociala livet med att lära dig mer om din yrkesroll. Du kan också ta dig an diverse förtroendeuppdrag som breddar din meritportfölj. Börja med att gå på något av de evenemang som din lokala sektion anordnar och se vad du tycker.

CV mall

Ditt cv är din portfolio. Här kan du redan nu börja bygga in de erfarenheter du har med dig. Du kan också använda ditt cv för att se på vad du skulle vilja göra i framtiden.

 

ltharticleend