lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Tips från coachen

ltharticlebegin

Hur når jag drömjobbet?

Det är viktigt att ha perspektiv och inse att första jobbet kanske inte är drömjobbet. Kanske börjar du närma dig drömmen först vid jobb tre eller fyra. Längs med vägen lär du dig både vad du vill och inte vill syssla med framöver. 

Karriär har också innehåll av tillfällighet. Ibland gäller det att våga gripa tillfällen i flykten som kan leda till saker som du inte ens har vågat drömma om tidigare.

Tänk på att det kan ta lite tid att hitta första jobbet. De flesta får söka många jobb innan de får sitt första jobb – det kan dröja flera månader.

Guide - "Tio steg för att nå drömjobbet"

I guiden "Nästa steg i karriären" lotsar LTH:s karriärvägledare dig genom tio steg som hjälper dig att nå din drömkarriär. Guiden tar sig an allt från att du ska börja fundera över dig själv och din kompetens, till hur du går från plan till handling.

Konkreta tips

Nätverka. Ett brett kontaktnät är viktigt. Varje möte med lärare, gästföreläsare, företagsrepresentanter på mässor m.m. är en möjlighet till att nätverka.

Arbetsmarknadsdagar. Arbetsmarknadsdagar är bra för att knyta kontakter med företag. Förbered en kortfattad presentation av dig själv (max 30 sek) och använd det när du minglar med företagen.

LU Karriärinformation. Som student vid Lunds universitet erbjuds du en omfattande service när det gäller förberedelser och kontakter inför arbetslivet. Det finns karriärcentrum vid de flesta fakulteter, så som karriärvägledare vid LTH, men även centralt på universitetet, där du kan få stöd i dina förberedelser inför arbetslivet.

Registrera ditt CV. Lägg in ditt CV och en personlig presentation hos bemannings- och rekryteringsföretag. Uppdatera regelbundet din profil för att hamna högt upp i företagens databaser. Registrera en sökprofil på jobbsajter för att få automatiska mejl med platsannonser som matchar din profil. My Career är Lunds universitets gemensamma internationella jobb- och karriärportal.

Använd sociala medier. De flesta arbetsgivare och rekryterare använder sina kontakter och sociala medier som Facebook, LinkedIn och Twitter för att hitta personal. Registrera en profil på dessa. Tänk på vad du ger för bild av dig själv.

Ingenjörsinriktad yrkesträning. Prova på din framtida yrkesroll redan idag genom kursen Ingenjörsinriktad yrkesträning. Här får du chansen att redan under utbildningen lära känna din framtid yrkesroll och de villkor som gäller på en arbetsplats.

Sök aktivt karriärtips. Till exempel från Sveriges Ingenjörer.

Börja öva på ett hisstal

Bakgrunden till uttrycket hisstal (elevator speech) kommer från en situation där du träffar en framtida arbetsgivare och vill på ett snabbt och effektivt sätt presentera dig.

Föreställ dig att du kliver in i en hiss och att du endast har den tid det tar att ta sig från ett våningsplan till ett annat, att både presentera dig och skapa en kontakt att bygga vidare på. Ett hisstal ska ge svaren på frågorna om  vem du är, vad du gör, framhäva dina positiva egenskaper och avslutas med en uppmaning till fortsatt kontakt.

Talet bör vara så kort som möjligt – mellan 20 och 30 sekunder.

ltharticleend