Ansökan
Ansökan består av två steg, ansökan om nominering till en utbytesplats av LTH och ansökan direkt till partneruniversitetet vid eventuell nominering.
- Ansökan till LTH: Först ansöker du digitalt via ansökningsportalen SoleMove, där du ska förbereda studieplaner för universiteten du söker till samt en rad andra dokument.
- Ansökan till värduniversitet: Om du blir nominerad till en utbytesplats av LTH gör du därefter ytterligare en ansökan till det partneruniversitet du blivit nominerad till. Det är sedan partneruniversitetet som beslutar om din antagning.
De universitet som du kan söka till publiceras i ansökningsportalen SoleMove i samband med att ansökan öppnar (15 oktober). Nedan hittar du detaljerad information om vad du kan förvänta dig.
1. Uppfyller du kraven?
Tänk på att det finns olika krav du måste uppfylla för att ansöka om utbytesstudier.
2. Hitta sökbara universitet
Sökbara universitet skiljer sig från år till år och publiceras på sidan "Sökbara universitet" på LTH:s studentwebb i samband med att ansökan öppnas. Universiteten är uppdelade utifrån architecture, industrial design och engineering, därefter per land och avtal.
Läs mer om hur du hittar rätt utbytesdestination på sidan "Hit kan du åka".
3. Skapa och skicka in din ansökan i SoleMove
Ansökan med tillhörande dokument ska skickas in digitalt i SoleMove där du loggar in med ditt LUCAT-ID. Tänk på att ansökan stänger kl. 23:59.
Ansökningsguiden förklarar steg för steg om hur du bland annat förbereder ansökan, vilka dokument som ska laddas upp och hur de ska utformas. Ta dig tid att läsa igenom den!
4. Vad händer efter deadline?
Efter deadline stängs ansökan. Alla behöriga sökande som har lämnat in en komplett ansökan rangordnas efter medelbetyget för civilingenjörs- och högskoleingenjörsstudenter, portföljnivå för arkitektstudenter och A3 för industridesignstudenter. Du som inte tidigare har erbjudits en utbytesplats och tackat ja till ett utbyte har förtur.
För att kunna nomineras till ett sökt alternativ måste studieplanen motsvara heltidsstudier och överensstämma med universitetsinformationen i SoleMove. Du tilldelas en plats så högt upp i din rangordning som möjligt med hänsyn taget till tillgängliga platser, termins-, ämnes- och kursbegränsningar osv. Rangordningen är alltså viktig och kan inte ändras i efterhand.
Vid lika meritvärde avgörs urvalet genom en samlad bedömning av ansökan där störst vikt läggs vid motivationsbrev (Statement of Purpose) och CV.
Nomineringsbeslut skickas via e-post ca tre veckor efter ansökningsdeadline till alla rangordnade studenter.
Om du blir nominerad till en utbytesplats måste du tacka ja eller nej inom svarstiden (vanligtvis tre dagar efter nomineringsbesked). Därefter blir du inbjuden till en Canvas-kurs där du får all viktig information inför, under och efter utbytet. I kursen får du information om hur du förbereder din ansökan till det värduniversitet du blivit nominerad till.
Nominering till en utbytesplats är ingen garanti för antagning till värduniversitetet. Ditt värduniversitet beslutar om antagning.
Som LTH-student har du många möjligheter att skaffa dig internationella erfarenheter inte bara genom utbytesstudier. Läs mer om dina möjligheter på Internationella möjligheter | Studentwebben LTH.
Beroende på hur långt du har kommit i dina studier är du välkommen att söka i nästa ansökningsomgång. Om du inte har blivit nominerad till en utbytesplats har du samma chanser som alla de som söker för första gången.
5. Ansökan till värduniversitetet
Efter du tackat ja förbereder du din ansökan till det värduniversitet du blivit nominerad till. Studieplan nr. 2 ska fyllas i och lämnas till din programledare för godkännande. För dig som gör ett Erasmusutbyte måste även ett digitalt learning agreement fyllas i (OLA+).
Mer information om Studieplan 2 och hur du ansöker till värduniversitetet hittar du i Canvas från och med januari.
Viktigt att veta:
- Nominering till en utbytesplats är ingen garanti för antagning till värduniversitetet. Ditt värduniversitet beslutar om antagning.
- En godkänd Studieplan 2 eller learning agreement innebär inte en garanti att kurserna kommer att tillgodoräknas.
- Det kan hända att kurser kommer att behöva bytas ut i samband med utbytets start. Det är din skyldighet att meddela förändringar i studieplanen till din programledare.