Att välja universitet och hitta kurser
På denna sida hittar du tips och information som hjälper dig att välja rätt universitet som passar just din profil och dina studieplaner.
Innehållsförteckning
Personliga preferenser och profil kontra tillgänglighet
- Personliga preferenser och din profil
- Kostnader för en termin utomlands
- Vad finns det för lagar kring sexuell orientering?
Hitta kurser för att sammanställa en studieplan
- Hitta rätt webbsida
- Hitar du inte schema och kursutbud för nästkommande läsår?
- Sök bara universitet du verkligen vill åka till!
Hitta inspiration
- Tips för att hitta inspiration
- Canvas-kurs för sökande
Personliga preferenser och profil kontra tillgänglighet
LTH har avtal med universitet världen över och det finns en mängd spännande utbytesdestinationer att söka till. Antal platser och universitet kan ändras från ett år till ett annat och det är klokt att vara öppen för flera alternativ.
Det finns inget allmängiltigt sätt för hur du bäst väljer universitet att söka till och hitta kurser på dessa. Börja gå igenom aktuella sökbara universitet och välj universitet utifrån dina preferenser, så som land, språk, kultur och ranking. Uteslut därefter de universitet som har krav eller begräsningar som inte passar din profil.
Personliga preferenser och din profil
Vi rekommenderar att du i ett tidigt skede börjar fundera på vad du vill få ut av ditt utbyte. För att din tid utomlands ska bli så givande som möjligt är det viktigt att du tänker över vad du själv vill att utbytet ska ge dig och inte väljer universitet eller länder för att ”alla andra” söker dit.
Vet du redan i vilket land du vill tillbringa ditt utbyte? Kanske har du flera favoriter? Vill du utveckla dina språkkunskaper? Med landet, kulturen och/eller språket som utgångspunkt handlar det om att där hitta ett universitet som passar din utbildning och erbjuder tillräckligt med passande kurser för en eller två terminers utbyte.
Är ranking viktigt? Kanske upptäcker du ett topprankat universitet som för dig tidigare varit okänt. Tänk på att det är en god idé att vara öppen för olika alternativ och söka till flera universitet för att öka dina chanser att få en bra utbytesplats.
Läs andra studenters reseberättelser på lu.se för att få en bild av utbytesdestinationerna.
En utbytestermin kan variera i kostnad beroende på destination. Vissa platser kan medföra extra utgifter, medan andra inte gör det. För att få en bättre överblick över dina utgifter, skapa en egen budget och undersök möjligheterna att söka stipendier för att förstärka din reskassa. Information om kostnader finns ofta i partneruniversitetens "Info Sheets" eller "Fact Sheets".
Dessa bilder är ett användbart verktyg för HBTQIA+ lagar. Du kan se vart det finns ett grundlagsskydd eller var det är kriminellt att vara HBTQIA+.
Läs mer om lagar kring sexuell orientering i världen på ILGA:s webbsida.
Hitta kurser för att sammanställa en studieplan
På sidan "Universitetsinformation i SoleMove" kan du läsa hur du hittar detaljerad information om våra partneruniversitet. När du har ett urval av universitet som du tycker verkar bra och vars avtal stämmer överens med din profil är det dags att se över kursutbudet.
Här nedan listar vi tips kring kursval.
Att hitta kurser är oftast det som tar längst tid. Vanligen har universitet separata sidor för utbytesstudenter med information och hänvisning till en kurskatalog. Här är det viktigt att navigera rätt samtidigt som du har koll på vad avtalen med LTH/LU säger. Tänk på att informationen ska vara riktad mot utbytesstudenter som vill komma till det universitetet.
För utbyten inom Europa, googla universitetets namn följt av ”Incoming Erasmus”. För utbyten utanför Europa, googla universitets namn följt av ”Incoming exchange”. Du är sällan en ”International student” och aldrig en ”freemover”. Om du inte hittar, prova att lägga till ”courses” eller ”course catalogue” till söksträngen.
Titta på filmen "Skapa din utbytesansökan: Studieplan" på YouTube.
Eftersom schema och kursutbud för nästkommande läsår sällan är publicerade när du ska förbereda din ansökan, måste du utgå ifrån nuvarande läsårets information.
Var beredd på:
- att kursutbudet kan ändras lite,
- att en kurs du vill läsa är fullsatt, eller
- att du av någon annan anledning behöver byta kurs - se därför till att du har så kallade back up-kurser ifall något skulle hända.
Tänk på att spara länkarna till kursbeskrivningarna och/eller kurskatalogen när du väl har hittat dem; du behöver dem sen!
Sök endast universitet du verkligen vill åka till, för visst händer det att man får sitt sist rangordnade universitet, och vi hoppas att du ska glädjas åt en eventuell nominering oavsett rangordning!
Vanliga frågor gällande utbytesstudier hittar du på sidan "FAQ - frågor och svar":
Hitta inspiration
Tips för att hitta inspiration
- Reseberättelser (Lunds universitets webbsida)
- Lund University Abroad (Instagram)
- Studera utomlands (Lundastudent-bloggen)
Canvas-kurs för sökande
Denna kurs är till för dig som söker utbyte inför nästa läsår. Följ länken nedan för att registrera dig till kursen.
Observera!
Canvas-kursen för sökande är ett komplement till LTH:s webbplats. Den ersätter inte innehållet på webbplatsen, utan ska ses som ett stödmaterial, och förutsätter att du har tagit del av all relevant information på LTH:s webbplats.
Registrera dig på kursen 'Canvas för sökande HT24'
Canvas-kursen för dig som planerar att söka utbyte inför läsåret 2026–2027 kommer att publiceras här i september.