Dina valmöjligheter

LTH har avtal med universitet världen över och det finns en mängd spännande utbytesdestinationer att söka till. Fundera i god tid över vad du vill få ut av ditt utbyte. Antal platser och universitet kan ändras från ett år till ett annat och det är klokt att vara öppen för flera alternativ. 

Vilka universitet och vilka ämnen du kan söka till beror på din programtillhörighet, dina språkkunskaper och vilka förkunskaper du har. Tänk på att noggrant läsa universitetsinformationen i SoleMove (information på sidan Ansökningsguide) så att du inte missar eventuella ämnes- eller studienivåbegränsningar (undergraduate/graduate) för dig som LTH-student.

Hur hittar jag rätt utbytesdestination?

Vilka utbytesdestinationer du ska söka till kan bara du själv svara på, men nedan finner du ingångar till hur du kan tänka inför ansökan och inspiration från tidigare utbytesstudenter. Vi rekommenderar att du i ett tidigt skede börjar fundera på vad du vill få ut av ditt utbyte. För att din tid utomlands ska bli så givande som möjligt är det viktigt att du tänker över vad du själv vill att utbytet ska ge dig och inte väljer universitet eller länder för att ”alla andra” söker dit.

Vad är viktigt för mig?

Vet du redan i vilket land du vill tillbringa ditt utbyte? Kanske har du flera favoriter? Vill du utveckla dina språkkunskaper? Med landet, kulturen och/eller språket som utgångspunkt handlar det om att där hitta ett universitet som passar din utbildning och erbjuder tillräckligt med passande kurser för en eller två terminers utbyte.

Är ranking viktigt? Kanske upptäcker du ett topprankat universitet som för dig tidigare varit okänt. Tänk på att det är en god idé att vara öppen för olika alternativ och söka till flera universitet för att öka dina chanser att få en bra utbytesplats.

Titta också gärna på vår inspirationssida och läs andra studenters reseberättelser för att få en bild av utbytesdestinationerna.

Inspiration

Reseberättelser (Lunds universitets webbsida)

SoleMOVE Sökbara universitet

LTH:s nätverk

Nordtek är ett nätverk för civilingenjörsstudenter som gör det möjligt att söka utbyte vid universitet i Norden och Baltikum. Om du vill söka till ett universitet inom Nordtek, maila outgoing@lth.lu.se och uppge vilket universitet du avser att söka till. Vilka universitet som ingår i nätverket hittar du i länken nedan.

Information om Nordtek-universiteten (Nordteks hemsida)

Global Engineering3 (GE3) är ett nätverk för civilingenjörsstudenter som gör det möjligt att söka utbyte vid flera olika universitet världen över. Vilka universitet som ingår i nätverket och hur du söker kan du läsa om i länken nedan.

Information om ansökan till Global Engineering3 utbyte

Ansökan till University of California är separat och sker genom University of California Study Center vid Lunds universitet. 

Viktigt att veta inför ansökan till University of California: 

  • Endast civilingenjörsstudenter kan söka till UC
  • Separat ansökan och deadline (1-15 oktober) för utbyte nästkommande läsår
  • Endast helårsutbyte
  • Ange UC som sökval och rangordna UC även i din ansökan till LTH.

Information om ansökan till utbyte vid University of California (Lunds universitets hemsida)

Sidansvarig: outgoing@lth.lu.se | 2020-11-17