Kinainriktningen

Obs!

Ingen ny antagning till Kinainriktningen från och med våren 2021.

Obligatoriska kurser

EXTA10 - Introduktion till Kinas samhällsliv, kultur och språk (3hp)

Kursen ges av Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet och läses på kvällstid under höstterminen, utöver de ordinarie kurserna på respektive program.

Kursplan EXTA 10 (Kurswebben LTH)

EXTA35 - Introduktionskurs i kinesiska för civilingenjörer (15hp)

Kursen ges av Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet på vårterminen.

Kursplan EXTA 35 (Kurswebben LTH)

EXTF60 - Introduktionskurs i kinesiska för civilingenjörer, del 2 (15 hp)

Kursen ges av ett kinesiskt universitet i Kina men examineras formellt av Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet.

Kursplan EXTF60 (Kurswebben LTH)

 
EITA50 - Signalbehandling i multimedia (7.5 hp)

Kursen ges på ett kinesiskt universitet av Institutionen för elektro- och informationsteknik LTH.

Kursplan EITA50 (Kurswebben LTH)


FRT010 - Reglerteknik AK (7.5 hp)

Kursen ges på ett kinesiskt universitet av Institutionen för reglerteknik LTH.

Information om kursen uppdateras inom kort

Kursplan FRT010 (Kurswebben LTH)

Förslag studieplan åk 2-4

Under vårterminen i tvåan och höstterminen i trean läser studenter på Kinainriktningen vissa speciella obligatoriska kurser. Därför måste en del kurser på C-, D- och E-programmen skjutas framåt i utbildningen.

Kontakta programplaneraren Nora Ekdahl om det är något som är oklart i studieplanerna, och studievägledningen Tobias Björklund för C, Åsa K Nilsson för D, Roger von Moltzer för E om du behöver råd kring vilka kurser du bör välja.

Så här ser programledarnas förslag ut på hur man bör lägga upp studierna i årskurs 2 och framåt:

Inför terminen i Kina

OBS! Preliminär information, senast uppdaterad 2020-02-24

För att få läsa terminen vid Beihang-universitetet i Beijing måste du ha klarat minst 95 högskolepoäng från årskurs 1 och 2, däribland seminariekursen (EXTA10) och kinesiskakursen (EXTA35). Vi kontrollerar poängen efter tentorna i juni och meddelar vilka som får klartecken att åka och vilka som inte uppfyller kraven. Om du inte har klarat kraven så kan du skjuta upp resan till nästa år.

Om det bara fattas något enstaka poäng så kan vi eventuellt ge dispens beroende på skälen. Dispensansökan skickas till Nora Ekdahl via e-post. Observera att det aldrig kan ges dispens från kravet att EXTA10 och EXTA35 ska vara godkända.

Du anmäler dig till höstterminen i Kina 2020 genom att fylla i, skriva ut, skriva under och lämna in formuläret "Application Form for Exchange Studies at Beihang University" till Nora Ekdahl (vån 5 i E-huset). Glöm inte fotot, och se till att det följer reglerna som finns på Chinese Visa Application Service Center.

Chinese Visa Application Service Centers webbsida

Du ska också ha med dig ditt pass när du lämnar in blanketten, vi behöver skanna uppslaget med fotot eftersom det också ska skickas till Beihang tillsammans med ansökan. Kontrollera att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst från Kina - om inte, beställ nytt pass nu!

Någon gång i juni utfärdar Beihang-universitetet nödvändiga dokument till varje student: "Admission Notice" och "Visa Application for Study in China" och därefter kan ni ansöka om visum. Tänk på att anpassa er ansökan till er situation, t ex om ni önskar single entry eller multiple entry för eventuella resor in/ut ur landet ni önskar göra under vistelsen. Ni kan också göra en ny ansökan för inresetillstånd på plats i Kina om behov uppkommer, där kan eventuellt universitetet hjälpa till.

Ansök om visum hos Chinese Visa Application Service Center i Göteborg eller Stockholm. Räkna med att det tar ca två veckor att få visumet. Det är bra att ha ytterligare marginal om ansökan skulle bli avslagen av någon anledning. Läs reglerna för visumansökan mycket noga.

Chinese Visa Application Service Centers webbsida

En tur/retur-biljett Köpenhamn-Peking kostar från ca 7000 kr och uppåt, beroende på flygbolag och antal byten. Att åka taxi från Pekings internationella flygplats till ert boende på DaYunCun No. 10 Building kostar ca 120-150 RMB och tar ca 40-60 minuter beroende på trafiken.

Ni är försäkrade genom Kammarkollegiet enligt Student UT, vilken innehåller personskadeskydd och reseförsäkringsskydd. Gå in på Kammarkollegiets hemsida och läs noga igenom försäkringsvillkoren så att du vet vad som gäller och kan bedöma om försäkringen är tillräcklig för dig. Tänk på att försäkringen ej gäller för resa i tredje land, t.ex. om ni gör en semesterresa till Hongkong eller Japan.

Information om Student UT (Kammarkollegiets webbsida)

Ni räknas som vanliga LTH-studenter under terminen i Beijing och ska alltså söka vanligt, svenskt studiemedel (OBS! Ansök INTE om studiemedel för utbytesstudier.) Du kan dock ansöka om ett extra reselån hos CSN – för detta behövs ett intyg om utlandsförlagda studier som utfärdas av LTH, Nora Ekdahl.

Höstterminen  för LTH-studenter vid Beihang-universitetet är från början av september till ca mitten av december. Det exakta schemat för kurserna kommer dock inte att läggas förrän vid terminsstart så vi vet inte säkert när den sista tentan kommer att vara. (Se även under rubriken Studier). Det är nationaldagslov ca 5–11 oktober och då har all undervisning uppehåll.  

Preliminär ankomstdag "Student Dorm Move-in" är 6 september och sedan är det "Registration Day" 7-8 september. Bekräftade datum anges förhoppningsvis snart på Beihangs hemsida (finns sedan också på antagningsbeskedet från Beihang University). Då ska ni anmäla er i The Service Center som finns i rum 304A, byggnad No. 10 för registrering och tilldelning av rum. Observera att om man kommer till Beihang tidigare än den bestämda ankomstdagen finns rummen på campus inte tillgängliga utan då måste man ordna eget boende för de dagarna.

Beihangs webbsida

Ni erbjuds att hyra studentrum på DaYunCun No. 10 Building vid Xueyuan Road campus (där all undervisning ges). Normalt bor internationella studenter två och två. Del i dubbelrum i DaYunCun No. 10 Building kostar ca 650 RMB/månad/person. Observera att hyran för hela terminen (4 månader) måste betalas vid terminens början. Om två personer som ska dela rum anländer vid olika tid så måste hela totalbeloppet betalas när den första personen checkar in. Avgifter för internet och el utöver 120 kWh/månad tillkommer.
Sängkläder ingår i hyran men inte handdukar.

Information på Beihang Universitys webbsida

Räkna med att det kan 1-2 veckor innan internet fungerar på rummen. Under tiden får ni använda Internetcaféer för att hålla kontakten med anhöriga, kursansvariga m. fl. Räkna också med dåligt stöd för Linux och Mac OS.

Den som ansvarar för er vistelse är GAO Yuan (gaoyuan@buaa.edu.cn), men om det händer något kring er ankomst som t ex att ni blir försenade och inte hinner fram till Arrival Day så ska ni kontakta Jan Eric Larsson eller Nora Ekdahl.

Tänk på att du kan hyra ut ditt studentrum hemma under terminen du är i Kina. Du kan då behöva ett intyg om utlandsförlagda studier från LTH (kontakta Nora Ekdahl).

Under terminen vid Beihang-universitetet läser du kinesiska och teknikkurser parallellt. Vi rekommenderar att du tar med dig egen bärbar dator till teknikkurserna. Har du inte Matlab installerad på den så se till att göra det hemma innan du reser till Kina.

Språkkursen ges av kinesiska lärare vid International School of Chinese Language and Training Center och sträcker sig över hela höstterminen. Det är en specialkurs för LTH-studenter och en direkt fortsättning på den kinesiska som ni läst i Lund.

International Division of Beihang University erbjuder kostnadsfritt olika kulturella aktiviteter för sina språkstudenter. På eftermiddagar och kvällar kan man fördjupa sig i bl.a. kalligrafi, kinesisk historia eller tai-qi (en sorts blandning av yoga och kampsport). De anordnar även någon utflykt per termin. 

Under första halvan av terminen läser ni även Signalbehandling i multimedia. Kursen ges av Jan Eric Larsson från Elektro- och informationsteknik, LTH, och startar med en introduktion som skickas ut i mail samtidigt som terminen startar i Lund. Maximalt 20 kinesiska studenter kommer också att följa kursen, och undervisningen är på engelska. Kursen gör uppehåll under första veckan i oktober, då det är lov i samband med Kinas nationaldag.

Under andra halvan av terminen läser ni sedan Reglerteknik AK. Kursen ges av Richard Pates och Anders Robertsson från Reglerteknik, LTH. Även här deltar max 20 kinesiska studenter, och alla kursmoment är på engelska.

På grund av LTH:s läsårsindelning måste kursen i reglerteknik ha ett obligatoriskt moment i tentamensperioden efter läsperiod 2 (4-16/1). Den preliminära planeringen är att tentan som vanligt skrivs i Kina i december och att det läggs till ett krav på en skriftlig reflektion över er termin i Beijing, som en sista del av tentan i reglerteknik. Den reflektionen måste då lämnas in senast i tentaveckan. Definitivt besked kommer längre fram.

Teknikkurserna kommer att läsas i ett komprimerat format (ungefär 6 veckor istället för 8), men med samma innehåll som på LTH. Laborationer och övningar kommer att genomföras i blandade grupper, där svenskar och kineser arbetar tillsammans. (Eventuellt kommer det att gå att köpa all kurslitteratur på plats och till ett mycket fördelaktigt pris.)

Det är relativt billigt att leva i Peking. Några prisexempel: Maträtt på campus: ca 5–10 RMB. Tvätt och torktumling (1 maskin): 7 RMB. Taxi: 11 RMB för 2 km.

Några saker som kan vara bra att komma ihåg att packa ner:

 • Kontanter och/eller uttagskort (för att kunna betala hyran kontant vid ankomst).
 • Egen bärbar dator till teknikkurserna, med Matlab installerad.
 • Miniräknare (till teknikkurserna).
 • Några varma kläder (det blir kallt, även inomhus, i november-december).

Om du vill åka på utbytestermin till Kina eller något annat land under läsåret 2021/2022 så måste du ansöka under hösten 2020. Preliminär ansökningsperiod är 1 oktober - 7 november. Förbered ansökan så lång det är möjligt innan du åker. 

Information om ansökan

Om du vill läsa ytterligare kinesiska på SoL-centrum under våren 2021 så måste du anmäla dig på antagning.se under hösten 2020, senast 15 oktober. Antagning sker baserat på gymnasiebetyg/högskoleprovet.

Det är bra att försöka planera de återstående terminerna och din specialisering redan nu.

 • Mars: Förnya passet om det gamla håller på att gå ut (ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum).
 • Början av mars: Fyll i "Application Form for Exchange Studies at Beihang University (BUAABachelor's Degree Program to Zhejiang University (ZU)" och lämna in den till Nora Ekdahl.
 • Mars/april: LTH skickar ansökningshandlingarna till Beihang.
 • Mitten av juni: Kontroll av poänggränsen. Ansökan om dispens (om det bara fattas några enstaka poäng) till Nora Ekdahl och Jan Eric Larsson.
 • Juni (hoppas vi): Antagningsbesked (visuminbjudningar) anländer från Beihang-universitetet. Dessa papper samt försäkringskort och intyg om utlandsförlagda studier kan hämtas hos Nora Ekdahl, eller skickas om du inte befinner dig i Lund under sommaren.
 • Sommaren: Boka resa och ansök om visum.
 • 7-8 september (preliminärt): Ankomstdag till DaYunCun No. 10 Building vid Xueyuan Road Campus, Peking.
 • 12 september–mitten av december (preliminiärt): Undervisning och examination.

Week 36

2019-09-02 The courses in Chinese and Signal Processing start

2019-09-02 Arrival Day

2019-09-03 Arrival Day

Week 37

2019-09-10

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

  15:00-18:15 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

2019-09-11

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

  14:00-17:25 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

2019-09-12

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-17:25 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

Week 38

2019-09-17

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

  15:00-18:15 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

2019-09-18

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

2019-09-19

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-17:25 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

Week 39

2019-09-24

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

  15:00-18:15 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

2019-09-25

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

  14:00-17:25 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

  19:00-22:15 Signal Processing Lab 1, New Main Building F536

2019-09-26

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-17:25 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

Week 40

Chinese National Holidays

Week 41

2019-10-08

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

2019-10-09

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

  14:00-17:25 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

  19:00-22:15 Signal Processing Lab 2, New Main Building F536

2019-10-10

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-17:25 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

Week 42

2019-10-15

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

  15:00-18:15 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

2019-10-16

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

  19:00-22:15 Signal Processing Lab 3, New Main Building F536

2019-10-17

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-17:25 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

Week 43

2019-10-22

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

  15:00-18:15 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

2019-10-23

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

  14:00-17:25 Signal Processing, Old Main Building North Wing 402

2019-10-24

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-19:00 Signal Processing Examination Test, Old Main Building 235

Week 44

201910-29

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

  15:00-18:15 Control Theory, Old Main Building 407

2019-10-30

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

201910-31

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-15:35 Control Theory, Old Main Building Middle 404

Week 45

2019-11-05

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

  15:00-18:15 Control Theory, Old Main Building 407

2019-11-06

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

  14:00-17:25 Control Theory, Old Main Building 407

  19:00-22:15 Control Theory Lab 1, New Main Bldg F532

2019-11-07

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-15:35 Control Theory, Old Main Building Middle 404

  19:00-22:15 Control Theory Lab 1, New Main Bldg F532

Week 46

2019-11-12

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

  15:00-18:15 Control Theory, Old Main Building 407

2019-11-13

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

2019-11-14

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-15:35 Control Theory, Old Main Building Middle 404

Week 47

2019-11-19

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

  15:00-18:15 Control Theory, Old Main Building 407

2019-11-20

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

  14:00-17:25 Control Theory, Old Main Building 407

  19:00-22:15 Control Theory Lab 2, New Main Bldg F532

2019-11-21

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-15:35 Control Theory, Old Main Building Middle 404

  19:00-22:15 Control Theory Lab 2, New Main Bldg F532

Week 48

2019-11-26

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

  15:00-18:15 Control Theory, Old Main Building 407

2019-11-27

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

  19:00-22:15 Control Theory Lab 3, New Main Bldg F532

2019-11-28

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-15:35 Control Theory, Old Main Building Middle 404

  19:00-22:15 Control Theory Lab 3, New Main Bldg F532

Week 49

2019-12-03

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F219

  15:00-18:15 Control Theory, Old Main Building 407

2019-12-04

  08:00-09:35 Chinese, Old Main Bldg 213

  09:50-11:25 Introduction to China, Old Main Bldg 213

  14:00-17:25 Control Theory, Old Main Building 407

2018912-05

  08:00-09:35 Chinese, New Main Bldg F103

  14:00-15:35 Control Theory, Old Main Building Middle 404

Week 50

2019-12-09

  14:00-19:00 Control Theory Examination Test, to be announced

2019-12-10

  14:00-19:00 Chinese Language Examination Test, to be announced

Jan Eric Larsson
Inriktningsansvarig för Kinainriktningen och kursansvarig för EITA50 Signalbehandling i multimedia i Kina
jan_eric.larsson@eit.lth.se
046-222 75 23

Nora Ekdahl
Programplanerare 
nora.ekdahl@lth.lu.se
046-222 47 83

Kontakt

Har du frågor om exempelvis antagning, upplägg, obligatoriska kurser, terminen i Kina och examensarbete i Kina? Kontakta då inriktningens programplanerare eller programledare.

Programplanerare
Nora Ekdahl
nora.ekdahl@lth.lu.se
046-222 47 83

Programledare
Jan Eric Larsson
jan_eric.larsson@eit.lth.se
046-222 75 23

Har du frågor om dina fortsatta studier på C-, D- eller E-programmen, kontakta då studie- och karriärvägledaren knuten till ditt program.

Kontakt för C-studenter

Studie- och karriärvägledare
Tobias Björklund
tobias.bjorklund@lth.lu.se
046-222 71 38

Kontakt för D-studenter

Studie- och karriärvägledare
Åsa K Nilsson
asa_k.nilsson@lth.lu.se
046-222 71 89

Kontakt för E-studenter

Studie- och karriärvägledare
Roger von Moltzer
roger.von_moltzer@lth.lu.se
046-222 00 88

Sidansvarig: nora.ekdahl@lth.lu.se | 2021-02-25