lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

This page in English Machine translated, opens in new tab.

Datorsupport

ltharticlebegin

Datordriftgruppen LTH

en del av IT vid Lunds universitet

Datordriftgruppen LTH (DDG) sköter studentdatormiljön samt datorer för anställda på LTH:s kansli och vissa institutioner. Se mer under "Om Datordriftgruppen DDG".

Support

Läs de sidor ni nu är inne på, se vänsterkolumnen (eller "hamburgermenyn" på mobilen). Felanmälan och frågor skickas till support@lth.se

Nyheter/driftinfo

2020-10-16 Studentskrivarna på IKDC
Canon har fortfarande inte fått hit kortläsarna, men nu finns det QR-koder på skrivarna som gör det lätt att släppa utskrifter på skrivarna, läs hur man använder QR-koder.

 

2020-10-12 Studentskrivarna på IKDC
Dessvärre visade det sig att Canon inte levererade kortläsarna som gör att man kan logga in med sitt LU-kort på de två skrivarna på IKDC. Därför har vi tillfälligt slagit på möjligheten att logga in på skrivarnas panel med hjälp av student-ID och lösenord. Kortläsarna är beställda.

2020-10-08 Byte av studentskrivare på IKDC
Ikväll fredag den 8:e oktober så byts Ricoh-skrivarna ut till Canon-skrivare i Kilen samt utanför datorsal 308. För att skriva ut till de nya skrivarna måste ni skriva till antingen skrivaren:
Lthprint.net.lth.se\Canon (ger bäst kontroll) eller
Lthprint.net.lth.se\Papercut
Dessa skrivare finns redan upplagda på datorsalsdatorerna i IKDC. För instruktioner för egen dator gå till print.lu.se och vidare till /PaperCut/Att skriva ut/Skriva ut från egen…

2020-10-05 Det finns nya instruktioner för hur man installerar SolidWorks på sin egen dator. Vi har vissa licensproblem vilket innebär att man för tillfället inte kan installera Solidworks Premium, det är endast SolidWorks Standard som är tillgänglig. Här hittar ni info om installationen.

2020-09-01 Nu kan vi äntligen presentera lösningen för fjärrinloggning på datorsalsdatorer. Se den här -sidan. Information riktad till lärare/programansvariga hittar ni på denna sida.-

2020-08-27 Ni som har haft problem att skapa ett konto hos Autodesk: Välj "Lunds universitet (Lund)" när ni skapar kontot. Se även sidan med Programinfo och svar på vanlig fråga.

2020-08-27 Det finns nu ett nytt serienummer som möjliggör installation av Solidworks 2020-2021 på egen dator. Se sidan med Programinfo.

2020-08-25 För nya studenter. Ni hittar en datorintroduktion på denna sida.

2020-08-20 Varning för elakt virus! Det kommer mycket virussmittad epost med trojanen Emotet.

  • Breven är extremt trovärdiga och användare har svårt att genomskåda dem och därför är det många som infekteras. Ärenderaden kan t.ex. vara "Ang mötet på fredag" och den smittade bilagan är ett Word-dokument med makro med namn tex."Mötesagenda.doc".
  • Avsändaren är nästan alltid en person du känner (vars dator redan smittats).
  • Säg inte ja till att köra makro om du inte personligen kollat med avsändaren att det är OK!
  • Det är inte alla virusprogram som stoppar detta.
  • Det är bara Windows-installationer som smittas.
  • Läs mer här: https://en.wikipedia.org/wiki/Emotet   https://docs.microsoft.com/en-us/windows/security/threat-protection/intelligence/macro-malware

2020-08-20 Adobes tillfälliga hemlicenser har slutat gälla och de planerar inte att återuppta någon gratisvariant. Ett fåtal användare har råkat ut för att bli debiterade av Adobe efter att gratisvarianten slutat gälla. Om du har drabbats av detta, kontakta Adobe för att lösa problemet.

2020-03-30 Det finns ny information på Adobesidan. Sidan Programvaror har också uppdaterats angående Windows på Mac.

Zoom-klienten finns nu installerad på alla datorsalsdatorer.

Om ni i datorsalarna stöter på en dator där startmenyn inte fungerar:

  1. Skicka ett mail till support@lth.se där ni beskriver problemet samt anger datornamn eller hus, sal och placering om ni inte hittar namnet.
  2. Titta på skrivbordet! Där ligger en genväg som heter "Startmeny". Dubbelklicka den så kommer ni åt innehållet i startmenyn.

Covid-19 / arbeta hemma

Med tanke på att behovet att arbeta på egen dator kommer att öka så vill vi lyfta fram de möjligheter ni har att installera programvaror på er egen dator. Se länkar nedan.

Vi jobbar nu på att utöka utbudet snabbast möjligt.

I vissa fall kommer ni behöva köra VPN för att komma åt licenser mm.

För att hålla dig uppdaterad om IT-tjänsternas läge så se denna sida samt support.lu.se

LU:s information om Covid-19-läget:

ltharticleend

Kontakta oss

Vår kontaktsida

Bibliotek med LTH-studentdatorer

V-biblioteket
A-biblioteket
Studiecentrum

Studiecentrum

Öppettider mm

Vattenhallen

http://www.vattenhallen.lth.se/

Ny student?!

Här hittar du en pdf som tipsar dig om diverse IT-resurser här på LTH:

Lathund för ny student 2018