Hoppa till huvudinnehåll

Praktik utomlands

Att praktisera utomlands ger dig både erfarenhet från arbetslivet och den internationella arbetsmarknaden. Det finns stora möjligheter att hitta spännande praktikplatser runt om i Europa. Många företag med global verksamhet har som policy att erbjuda praktikplatser till internationella studenter. På så vis kan de rekrytera ingenjörer och arkitekter med olika kompetenser och olika kulturell bakgrund. Som praktikant i Europa kan du dessutom få Erasmusstipendium.

Hitta en praktikplats

Du söker praktikplats på egen hand, men det finns flera vägar att hitta en plats. 

Möjlighet att söka praktikplats 3-6 månader vid The Research Training in Engineering Laboratory for International Students vid Escola Politécnica da USP i São Paulo, Brasilien. 

Karriärservice erbjuder ständigt tips om praktikplatser man kan söka. 

Karriärservice (Lunds universitets webbsida)

Svensk-Amerikanska Handelskammaren erbjuder traineeprogram i USA. 

Trainee i USA (SACC-USA's webbsida)

IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) förmedlar internships i över 80 länder för framför allt teknologer, naturvetare och arkitekter. Där kan du som LTH-student söka betald praktik utomlands. Om du har en kontakt på ett företag som kan tänka sig att ta emot en utländsk student kan du tipsa IAESTE och om det leder till en praktikplats får du skräddarsy din egen praktik någonstans i världen. 

Praktik (IAESTEs webbsida)

Kontakta IAESTE via deras Facebook-sida

Den japanska staten erbjuder sedan 1997 stipendier till det s k Vulcanus-programmet för EU-medborgare som läser till ingenjör, från årskurs 3 och uppåt. Programmet omfattar ett års vistelse i Japan och innefattar:

  • 8 månaders industripraktik på ett japanskt företag
  • 4 månaders intensiv språkutbildning i japanska
  • ett veckolångt seminarium
  • Ansökan ska normalt vara inne ca 20 januari.

Vulcanus i Japan (EU-Japan centre's webbsida)

Gör en kort- eller långtidspraktik i ett av laboratorierna vid de fem EUGLOH-universiteten, som är öppna för dig som vill få nya intryck i ett internationellt team.

Förslag på praktikplatser från EUGLOH

Läs mer på https://epso.europa.eu/sv/job-opportunities/traineeships om du är intresserad av att bli EU-praktikant. 

På LTH:s civilingenjörsutbildningar kan du göra utlandspraktik inom ramen för kursen Ingenjörsinriktad yrkesträning 15 hp. På så sätt kan du få med din praktikperiod som en kurs i din examen.

OBS! Kursen Ingenjörsinriktad yrkesträning ges ej sommaren 2022. 

Ingenjörsinriktad yrkesträning

Erasmusstipendium för praktik inom Europa

Så fort du har hittat en praktikplats i Europa kan du söka stipendium. Stipendiet ska sökas innan praktiken påbörjas. Läs mer om villkoren för Erasmuspraktik samt hur du ansöker om stipendium via länken nedan. Vänd dig till din programledare vad gäller signatur av learning agreement.

Erasmus+ praktikstipendium (Lunds universitets webbsida)

Sidansvarig: outgoing@lth.lu.se | 2020-12-14