Hoppa till huvudinnehåll

Alltid något nytt att lära sig inom nano

I dagarna firar LTH:s civilingenjörsutbildning Teknisk nanovetenskap sitt 20-årsjubileum. Här är tre röster om en utbildning som suddar ut gränser mellan traditionella kunskapsområden som biologi, fysik, kemi, materialvetenskap och elektronik.

Sara Hängsel – Publicerad den 7 februari 2024

LTH:s civilingenjörsutbildning i teknisk nanovetenskap firar i dagarna sitt 20-årsjubileum. På bilden syns forskare i renrummet på NanoLund. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

"Jag som student får träffa forskare världsledande inom nanotrådar"

,

Natalia Ralevska, student som läser år fem på Teknisk nanovetenskap

Efter att ha läst på om utbildningen kände jag att det var något för mig. Den var bred inom alla naturvetenskapliga områden och lät spännande: både vad man kunde göra i framtiden, och vad vi skulle få lära oss under tidens gång.

Men det som verkligen fick mig att skicka in ansökan var att jag kollade på Maria Strömmes föreläsning om nanoteknik på Youtube. Hon är professor i nanoteknologi och förklarade hur nanoteknik är framtiden inom ny teknik, och alla häftiga saker man kunde göra med den – allt från att få människor med paralyser att gå till smarta mjölkförpackningar.

Utbildningen har ett högt tempo och vi läser olika ämnen samtidigt. Jag lär mig mycket hela tiden – om många olika saker – och det gillar jag. Det gör att man aldrig tröttnar på utbildningen. En av de bästa sakerna med utbildningen är att jag som student får träffa forskare världsledande inom nanotrådar – och även får möjlighet att vara med i projekt kopplade till dem.

 

"Nanoteknik är inte längre bara ett slagord i en science fiction-film"

Marina Peltonen, student som läser år fem på Teknisk nanovetenskap

De tre första åren var varierande och intensiva, men ger också en fundamental grundförståelse för nanoteknik. Det var som att stiga in i en värld av okända termer och komplexa koncept där du inte nödvändigtvis kände dig helt hemma. Men med tiden – och framför allt genom specialiseringen – förändras denna upplevelse dramatiskt. Genom fördjupning i specifika områden inom nanoteknik får du en djupare förståelse för, och nya infallsvinklar på, ämnet.

Under specialiseringen så får man själv välja vilken typ av nanoingenjör man vill bli. Det är fritt att kombinera olika kurser som formar ens unika kompetensprofil. Nanovetenskap som ämne är föränderligt och det kontinuerliga framväxandet av nya upptäckter varje dag gör att man alltid hittar något nytt att lära sig.

Nanoteknik är inte längre bara ett slagord i en science fiction-film. Det är en realitet som omdefinierar gränserna för vad som är möjligt inom vetenskap och teknik.

 

"Teknisk nanovetenskap är ett program som är unikt i Sverige"

Jonas Johansson, professor i fysik och programledare för Teknisk nanovetenskap

Jag har varit programledare för Teknisk nanovetenskap sedan 2020. Utbildningen har trevliga och ambitiösa studenter vilket gör det till ett tacksamt arbete. En del i utbildningen är sig likt jämfört med starten för 20 år sedan – men den har utvecklats en hel del, och fortsätter att göra det. Senast har vi till exempel tagit in valfria kurser inom AI och till hösten lanseras en helt ny specialisering om energisystem.

Teknisk nanovetenskap är ett program som är unikt i Sverige. Det är den enda civilingenjörsutbildningen med nanovetenskap som genomgående tema under alla fem år. Våra studenter är med och suddar ut gränser mellan traditionella kunskapsområden som biologi, fysik, kemi, materialvetenskap och elektronik. De blir civilingenjörer med både spetskompetens, som de får genom sin specialisering, och tvärvetenskaplig expertis.

Eftersom de tränas till arbeta inom flera olika områden blir de skickliga problemlösare som är bra på att kommunicera med experter inom spridda discipliner.

Om utbildningen

LTH:s femåriga civilingenjörsutbildning i teknisk nanovetenskap antog 52 studenter till utbildningen som startade höstterminen 2023. Det totala antalet sökande till utbildningen var 455 personer.

Utbildningens första tre år läser studenterna en bred blandning av tekniska och naturvetenskapliga ämnen och tvärvetenskapliga kurser.

De två sista åren läser studenterna en specialisering: nanobiomedicin, material, nanofysik, högfrekvens- och nanoelektronik eller (från och med årets hösttermin) energisystem.

Läs mer om Teknisk nanovetenskap