Hoppa till huvudinnehåll

Utbytesstudier

Utbytesstudier innebär att du studerar en eller två terminer vid ett av LTH:s partneruniversitet. Det du studerar skall tillgodoräknas inom din utbildning vid LTH. LTH har utbytesavtal med universitet världen över - utbudet av universitet och antal platser kan dock variera från år till år.

 

Välkommen på utbytesinfo den 11 oktober!

Utbytesinfo - allt du behöver veta inför ansökan om utbyte

LTH:s Internationella avdelning håller en session där vi går igenom allt du behöver veta om processen för ansökan om utbyte.

 • Datum: 11 oktober
 • Tid: 16:00-17:00
 • Plats: Aulan, Kårhuset
 • Vem: ÅK3-4, ÅK2ID

Utbytesinspo - inspireras av studenter och LTH:s många internationella möjligheter

Träffa studenter som har varit på utbyte, prata med utbytesstudenter, som nu är på LTH, om deras hemuniversitet, ställ frågor till Internationella avdelningen, läs om våra partneruniversitet, vart du kan åka, sommarskolor, med mera.

 • Datum: 11 oktober
 • Tid: 17:00-18:00
 • Plats: Studiecentrum
 • Vem: Alla årskurser

Digitala drop in-frågestunder

Ska du söka utbyte och har frågor? Välkommen till våra drop-in frågestunder på zoom klockan 12:00 - 13:00 (länk publiceras senare).

 • 16, 23, 30 oktober
 • 6, 13 november

Om du har sista minuten frågor måste du kontakta oss senast måndag 13 november kl. 12:00. Frågor som kommer in därefter besvaras i mån av tid.  


Ansökningsomgångar

Du söker läsåret innan du åker på utbyte i en av LTH:s två ansökningsomgångar.

Höstansökan kan du söka alla tillgängliga utbytesplatser för kommande läsår, oavsett om det är för höstterminen, vårterminen eller läsår. I Andra chansen kan du söka restplatser, för kommande läsår, som inte har fyllts i Höstansökan, även då oavsett termin för det läsåret.

För utbyte under läsåret 2024-2025

 • Höstansökan: 15 oktober - 15 november 2023 kl 23:59
 • Andra chansen: 1 - 15 februari 2024 kl. 23:59

Ansökningsprocessen för utbytesstudier

Ansökan till LTH

Period: oktober – november eller februari

Du ansöker i någon av ansökningsomgångarna om att bli nominerad till utbytesstudier genom SoleMove. Du undersöker vilka universitet som du vill söka till och förbereder bland annat studieplaner för varje enskilt universitet genom att använda Studieplan 1.

Nominering

Period: december eller februari

Om du får en plats blir du så kallat "nominerad" till ett av universiteten du har sökt till. Du blir så småningom kallad till informations- och lära-känna-varandra-möte. Under tiden blir du även inbjuden till en kurs i Canvas där du hittar förberedande information om ditt utbyte. Observera att en nominering inte innebär att du är antagen till universitetet.

Ansökan till värduniversitetet

Period: februari – juni eller september - december

Du ska skicka in en ansökan till ditt värduniversitet enligt deras instruktioner. Vi har samlat information i canvaskursen som hjälper dig när du ska förbereda ansökan och dessutom kommer ditt värduniversitet att kontakta dig med mer information. Alla ansökningar och deadlines för dessa skiljer sig ifrån varandra, så det är viktigt att hålla koll på vad som gäller för just ditt värduniversitet.

Du ska också lämna in din Studieplan 2, som är en mer fastställd studieplan och grundar sig i Studieplan 1, och som din programledare ska godkänna för att nomineringen ska gälla.

Antagning till värduniversitetet

Period: mars – juli eller oktober – januari

Efter att du har skickat in din ansökan kan det ta upp till åtta veckor innan du får ett antagningsbesked. När du har fått ditt antagningsbesked kan du komma igång med att boka biljetter!

Utbytet påbörjas

Period: juni – oktober / januari – april

Vi hoppas att du kommer ha en fantastisk och lärorik tid under ditt utbyte! Under den här tiden ska din Studieplan 2 motsvara kurserna du studerar på utbytet, och att du kan återkomma till canvaskursen för att påminna dig själv om vad som händer vid kursändringar, olyckor, betygen vid utbytet, och så vidare. Så klart finns även din internationella koordinator som stöd vid behov under utbytet.

Viktiga datum - ansökan om utbyte

Utbyte för läsåret 2024-2025.

Höstansökan:
15 oktober - 15 november 2023

Andra Chansen:
1 - 15 februari 2024

Kontakt

Internationella avdelningen LTH

outgoing@lth.lu.se

Sidansvarig: outgoing@lth.lu.se | 2023-08-30