Hoppa till huvudinnehåll

Aktuellt

Från och med höstterminen 2023 har det gjorts vissa förändringar av hur man loggar in, och vilken hemkatalog man får i LTH:s datorsalar med Windowsdatorer. Detta berör studenter antagna 2009 eller tidigare samt studenter på E, F, D, C, Pi, Nano, BME och L.

Övriga studenter och anställda kommer troligen inte att märka någon skillnad alls, men längst ner på sidan listar vi de förändringar som ändå sker.

Inloggning för antagna 2009 eller tidigare

För studenter antagna 2009 eller tidigare hade LTH ett eget kontosystem med separata användarnamn. Dessa studenter har fortsatt att använda det gamla användarnamnet i LTH:s datorsalar. I ett första steg att avveckla det gamla kontosystemet ändrar vi nu enligt följande:

 • I Windows-salarna; Logga in med ditt vanliga studentkonto, alltså samma konto som du använder till webmailen eller Canvas.
 • I Linux-salarna; ingen ändring för tillfället, logga in med det gamla användarnamnet.

Hemkataloger för E, F, D, C, Pi, Nano, BME och L

För studenter på programmen E, F, D, C, Pi, Nano, BME och L har vi haft en separat lösning där man har haft samma hemkatalog på Linux- och Windowsdatorer. Det ändras nu så att alla studenter har separata hemkataloger för Linux och Windows.

Det betyder att dessa studenter får en helt tom hemkatalog (H:) när de första gången loggar in i en Windows-sal.

Behöver de komma åt gamla filer finns dessa kvar på Linuxdatorerna.

Om du vill kopiera något till den nya Windowskatalogen går det under en övergångsperiod att komma åt Linuxkatalogen från Windows. Gör så här:

 1. När du är inloggad på en Windows-studentdator starta programmet "OldHomedrive".
 2. Om du tillhör de studenter som har en sådan hemkatalog så kommer den att mappas upp som "L:".
 3. Kopiera över det du önskar till "H:"
 4. Observera att om du letar efter filer som låg på skrivbordet så hittar du dem under "L:\Windows\Desktop".

För alla LTH-studenter

 • När ni loggar in på LTH:s studentdatorer så är det nu med ett konto i det som kallas "UW"-domänen. Tidigare använde vi "Student"-domänen. Det är samma användarnamn och lösenord på bägge kontona.
 • Det betyder att det är samma konto som används för inloggning på de flesta av övriga Lunds universitets studentdatorer, samt webmail mm.
 • En nyhet är att LTH-studenter kommer att få upp sin Windows-hemkatalog även på de flesta av övriga Lunds Universitets studentdatorer.

Anställda

Det är bara det vanliga LUCAT-kontot som kommer att fungera för att logga in på student-datorerna. Om ni har haft ett separat konto i "Student"-domänen så fungerar det inte längre.

Vi flyttar löpande över allt fler programvaror till AppsAnywhere. Detta innebär att ni inte alltid hittar programmen, eller programmet med en viss version, ni letar efter i startmenyn på datorsalsdatorerna. Ta då för vana att alltid logga in i AppsAnywhere och se om det finns där.

Se: Mer info om AppsAnywhere.

Tips: På datorsaldatorerna kan ni trycka på Windowstangenten, skriva "appsa" och trycka enter. Då kommer ni direkt till apps.lu.se.

Exempel på programvaror i AppsAnywhere:

 • Matlab
 • Affinity Photo
 • Ansys
 • Comsol
 • och ca 130 till!
Sidansvarig: servicedesk@lu.se | 2023-08-17