Hoppa till huvudinnehåll

Språkkrav

Du behöver inte uppfylla språkkravet när du ansöker till LTH. Däremot måste du vara beredd på att göra det när du ansöker till värduniversitetet. Vissa universitet kräver ett språktest för att du ska bli antagen och för andra räcker det med ett intyg.

Universiteten i Europa

Universitet i Europa anger ofta sin kravnivå med hjälp av CEFR-nivåerna B1, B2 eller C1. Kravnivåerna kan uppfyllas genom de språkkurser du läst på gymnasiet. I tabellen till höger kan du se hur gymnasiets kursnivåer motsvarar CEFR-nivåerna. Observera att om du läser sidan i mobilen visas innehållet från högerspalten längst ner.

Universiteten utanför Europa

Flera universitet utanför Europa, framförallt i Nordamerika, kräver ett språktest, t ex TOEFL eller IELTS. Du ansvarar själv för att bekosta och göra språktestet i tid för ansökan till värduniversitetet. Om ditt värduniversitet kräver ett specifikt språktest, framgår det i universitetsinformation i SoleMove.

Om universitetsinformation i SoleMove

Språkintyg

Värduniversitet kan kräva olika typer av språkintyg – nedan hittar du de vanligaste alternativen. Kom ihåg att du inte behöver uppfylla språkkravet när du ansöker till LTH! 

Kräver ditt värduniversitet TOEFL eller IELTS är det viktigt att du bokar tid så fort du blir nominerad, då både platser, tider och orter för provet är begränsade, och det tar lång tid innan resultatet kommer. 

Kräver ditt värduniversitet ett officiellt språkintyg från en språkinstitution och du inte redan har detta, rekommenderar vi att du anmäler dig till en språkkurs antingen på Lunds universitet, något annat universitet i Sverige, eller Folkuniversitetet.

Om du uppnår språkkravets nivå utifrån ditt gymnasiebetyg räcker det som underlag för att Internationella enheten LTH ska kunna utfärda ett språkintyg.

Om du har tillräckliga kunskaper i språket men inte kan visa det med ett officiellt dokument, till exempel gymnasiebetyg, kan du göra ett kostnadsfritt språktest. Resultatet används som grund för att Internationella enheten LTH ska kunna utfärda ett intyg åt dig.

Om du blir nominerad, kommer du att få mer information om hur du kan få ett språkintyg från Internationella enheten LTH senare. 

Språkkurser för tekniker innan utbytet

Som utbytesstudent kan du förbättra dina språkkunskaper utomlands, men det finns andra vägar att fördjupa sig i landets språk. LTH erbjuder ett flertal språkkurser för tekniker som kan vara en bra förberedelse innan man åker på utbytesstudier. Kurser i franska, engelska, tyska, kinesiska och japanska erbjuds.

Om språkkurser för tekniker

Vanliga frågor om språkkrav

Du behöver inte uppfylla språkkraven inför ansökan till LTH. Däremot måste du uppmärksamma universitetens språkkrav så att du – om du nomineras till en utbytesplats av LTH - uppfyller språkkraven i samband med att du gör ansökan till det universitet du nomineras till.

När det gäller språkkrav är det värduniversitet som bestämmer dessa. LTH har inga språkkrav. Det är universitetsinformationen i SoleMove som gäller och det är den informationen vi har just nu och som du måste utgå ifrån när du söker.

Står det två språk i universitetsinformationen i SoleMove är det en viss språknivå i antingen det ena eller det andra språket som gäller. 

Självuppskattad nivå innebär att du inte officiellt behöver uppvisa att du når kravet genom exempelvis ett intyg eller prov, utan en fingervisning för din egen skull om vilken nivå som kommer att behövas för att du ska kunna studera på det universitetet.

Engelska

Gymnasiets kursnivå för Engelska:

  • Engelska A/5 = B1
  • Engelska B/6 = B2
  • Engelska C/7 = C1

CEFR-Språknivåer

Gymnasiets kursnivå jämfört med CEFR-nivåer

  1. A1-2
  2. A2
  3. A2-B1
  4. B1

Sidansvarig: outgoing@lth.lu.se | 2025-06-05