Hoppa till huvudinnehåll

Universitetsinformation i SoleMove

På denna sida får du vägledning i hur du hittar och tolkar universitetsinformation i SoleMoves sökportal "Destination search".

Innehållsförteckning

Hitta information om LTH:s sökbara universitet

  • Sidan "Sökbara universitet" på LTH:s Studentwebb
  • SoleMoves sökportal "Find your Destination"

Universitetsinfon och partneruniversitetens krav

  • Studienivå ("Study cycle")
  • Utbytesstermin och terminsrestriktioner ("Available")
  • Ämnesområde ("Study subject")
  • Språkkrav ("Language requirements")
  • Viktig information ("Important information")

LTH:s och LU:s utbytesplatser

  • LTH:s utbytesplatser (LTH): fakultetspecifika och ämnesspecifika avtal
  • Lunds universitets utbytesplatser (LU)

LTH:s sökbara universitet

Sökbara universitet skiljer sig från år till år och publiceras på sidan "Sökbara universitet" på LTH:s studentwebb i samband med att ansökan öppnas. Universiteten är uppdelade utifrån architecture, industrial design och engineering, därefter per land och avtal.

Tänk på att filtrera på "Faculty of Engineering LTH" i "Your home unit" för att få fram just LTH:s partneruniversitet.

SoleMoves sökportal: Destination search 

Universitetsinfon och partneruniversitetens krav

Utöver LTH:s krav för att få söka måste du även förhålla dig till LTH:s partneruniversitets krav när du väljer universitet. Vilka universitet och vilka ämnen du kan söka till beror på din programtillhörighet, dina språkkunskaper och vilka förkunskaper du har.

Tänk på att noggrant läsa universitetsinformationen i SoleMove så att du inte missar eventuella ämnes- eller studienivåbegränsningar för dig som LTH-student. 

Så här söker du information om universiteten i SoleMove

Sök information om varje universitet för att bestämma vilka universitet du vill ansöka till och i vilken prioritetsordning du vill lägga till dem i din ansökan.

Steg 1: Klicka på ett avtal

Genom att klicka på ett avtal kan du läsa detaljerad information om partneruniversitetet. Det är här partneruniversitetens krav uppges, eventuella terminsrestriktioner, med mera, och utifrån dessa ska du avgöra ifall avtalet passar dig och din profil.

 Om sökbara universitet

Steg 2: Kontrollera studienivå och utbytestermin

Under "General info" hittar du uppgifter om studienivå ("Study cycle") och vilka terminer som utbytesplatserna gäller för ("Available").

Här uppges tillåten studienivå, det vill säga studienivån som är öppen för utbytesstudier.

Bachelor (BSc, undergraduate, 1st cycle)​​​

Detta motsvarar kurser på grundnivå. Det innebär att du endast får läsa kurser på det aktuella universitetets motsvarande grundnivå.

Observera att detta inte automatiskt innebär att kurserna tillgodoräknas som grundnivå vid LTH. I vissa länder, som USA och Japan, är grundutbildningen fyraårig, och i Brasilien är den sexårig. Det innebär att kurser från de senare åren ofta håller en högre nivå och kan därför i vissa fall tillgodoräknas som avancerad nivå vid LTH.

Master (MSc, graduate, 2nd cycle etc)

Detta motsvarar kurser på avancerad nivå. Det innebär att du endast får läsa kurser på det aktuella universitetets motsvarande graduate-/masternivå.

Vanliga frågor kring studienivå

Här står vilka utbytesterminer som vanligtvis ingår i avtalet.

Kom också ihåg att kolla under ”Important information” för eventuella terminsrestriktioner, till exempel om endast ett terminsutbyte (höst eller vår) gäller.

Steg 3: Skrolla ner för viktig kompletterande information

Längre ner på sidan (under "Additional information") hittar du ytterligare uppgifter om vilka ämnesområde avtalet omfattar ("Study Subject"),  vilka språkkrav som gäller ("Language requirements") samt andra viktiga detaljer att ta hänsyn till.

Specificerar vad du får läsa och vilket ämnesområde är öppet för utbytesstudier.

  • Architecture: Endast för studenter på Arkitekturprogrammet
  • Design: Endast för studenter på Industridesignprogrammet
  • Engineering: Du får läsa kurser inom området "Engineering" ofta begränsat till en fakultet
  • Ämnesspecifikt: Står det exempelvis Statistics innebär att du endast får läsa kurser inom det ämnesområdet

Läs mer om fakultetsspecifika avtal och ämnesspecifika avtal under LTH:s utbytesplatser (LTH) här nedan.

Här redogörs utbildningsspråk och språkkrav. Språk nämns även under "General info", men här hittar du ytterligare språkrelaterad information, som till exempel språkintyg.

Ofta anges två språk, till exempel spanska/engelska. Det betyder inte att alla kurser ges på båda språken. I vissa fall räcker det med engelska, medan andra universitet kräver att du har kunskaper i det lokala språket.

Tips - så här gör du:
  • Läs noggrant på värduniversitetets webbplats vad som faktiskt gäller.
  • Undersök hur många kurser inom ditt ämnesområde som ges på engelska.
  • Försök avgöra själv vad som är rimligt om inget annat framgår.
Om flera språk anges:

Undervisningen ges vanligtvis på ett av språken, beroende på kurs. Om du inte talar det lokala språket, se till att det finns tillräckligt många relevanta kurser på engelska.

Viktigt att veta:

Du behöver inte uppfylla språkkravet när du ansöker om utbytesplats via LTH. Men om du blir nominerad, måste du kunna visa att du uppfyller språkkravet i ansökan till värduniversitetet.

Vanliga frågor om språkkrav

Här hittar du information om:

  • vilka terminer du kan åka

  • om det finns begränsningar för vissa ämnen

  • vilken institution du ska välja kurser från

  • annan viktig information som kan påverka ditt val

Vi försöker hålla alla länkar uppdaterade, men de kan ändå sluta fungera av olika skäl – till exempel om ett partneruniversitet ändrar sin webbsida.

Meddela oss gärna om du hittar en länk som inte fungerar, så att vi kan fixa den.

LTH:s utbytesplatser markeras med "LTH" i avtalsnamnet, medan Lunds universitets platser markeras med "LU". Du får söka båda och blanda fritt mellan dem. Läs mer om LTH:s och LU:s utbytessplatser här nedan.

Intresserad av att söka en LU-utbytesplats?

Då är det viktigt att du läser både den allmänna informationen om universiteten (under ”Division of External Relations”) och den LTH-specifika informationen (under ”Faculty of Engineering (LTH)”) för att få en komplett bild av vad som gäller.

LTH:s och LU:s utbytessplatser

I ansökningssystemet SoleMove anges LTH:s sökbara universitet med (LTH) eller (LU) som ansvariga enheter, men du söker båda i LTH:s ansökan och kan blanda fritt mellan dem. Undantag gäller om du söker University of California (LU) då den ansökan görs separat. 

LTH:s utbytessplatser (LTH)

LTH:s utbytesplatser delas upp i fakultetsspecifika och ämnesspecifika avtal, och markeras med ”(LTH)” i avtalsnamnet.

Fakultetsspecifika avtal är de vars ämnesområde är ”Architecture”, ”Design” eller ”Engineering”. Avtalen med ämnesområde ”Architecture” och ”Design” är reserverade för studenter på arkitekturprogrammet respektive industridesignprogrammet.

Avtalen med ämnesområdet ”Engineering” är reserverade för högskole- och civilingenjörsstudenter, och innebär att LTH:s studenter kan läsa på det universitetets motsvarande fakultet/skola som övergripande rör ingenjörsrelaterade ämnen. Naturligtvis har inte alla universitet samma kursutbud som LTH och därför måste du undersöka ifall du hittar relevanta kurser för dig på deras engineering fakultet/skola.

Exempel på ett fakultetsspecifikt avtal

Ämnesspecifika avtal är de vars ämnesområde är exempelvis Mathematics, Physics, Statistics, Mechanics and metal work, och liknande. Du kan då endast läsa kurser inom just det specifika ämnesområdet. Oavsett vilket program du tillhör kan du välja dessa avtal förutsatt att du väljer kurser inom ämnesområdet som uppges och att dessa kan tillgodoräknas inom ditt utbildningsprogram på LTH (och såvida det inte står specifikt att det är för ett visst program).

Exempel på ett ämnesspecifikt avtal

Lunds universitets utbytesplatser (LU)

Varje år tilldelas Lunds universitets fakulteter, däribland LTH, platser till partneruniversitet som Lunds universitet har avtal med. Dessa platser kallas university wide eller universitetsgemensamma, och är markerade med ”(LU)” i avtalsnamnet. Som sagt söker du även dessa i LTH:s ansökan och du kan blanda fritt mellan avtalen i din ansökan.

Dessa avtal har, inte alltid men oftast, mindre snäva ämnesrestriktioner och större frihet att välja kurser jämfört med LTH:s. Här är det dock viktigt att du läser både den allmänna informationen om dessa universitet genom att klicka på ”Division of External Relations” och LTH-specifik information under ”Faculty of Engineering (LTH)”.

På Lunds universitets utbytesplatser (LU) är det viktigt att ta del av både allmän information under Division of External Relations och LTH-specifik information under Faculty of Engineering (LTH).

Ansökningsdeadline

Ansökan med tillhörande dokument ska skickas in digitalt i SoleMove var du loggar in med ditt LUCAT-ID. Tänk på att ansökan stänger kl. 23:59!

Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor från studenter gällande utbytesstudier - för att underlätta för dig i din utbytesprocess.

Sidansvarig: outgoing@lth.lu.se | 2025-06-11