Hoppa till huvudinnehåll

Examenshögtid

Rullade diplom på ett bord. Foto.

På examenshögtiden vill LTH hylla alla nyutexaminerade studenter vid en högtidlig diplomceremoni i Universitetshusets aula.

Vi arrangerar två högtider per år, en på våren och en på hösten. Varje högtid består av två ceremonier under samma dag. Vårens examenshögtid kommer att äga rum fredagen den 24 maj 2024 och höstens examenshögtid kommer att äga rum fredagen den 6 december 2024. 

Inbjudan och anmälan

Du kommer att få en inbjudan till examenshögtiden en tid efter att du är klar med studierna och har fått din examen utfärdad. Vi skickar inbjudan till den e-postadress som finns registrerad i Ladok, så se till att den är uppdaterad. Inbjudan skickas ut cirka en månad innan examensceremonin.

I inbjudan står det hur du anmäler dig till högtiden. Anmälan är öppen under cirka en vecka, men kan stänga tidigare om platserna tar slut och i så fall hamnar du på en reservlista. Det är alltså först till kvarn som gäller.

Vem får gå på examenshögtiden?

Du som har avslutat dina studier och tagit ut din examen kommer att få en inbjudan. Deadline för när du senast måste ha ansökt om examen för att bli inbjuden är den 15 mars inför vårens högtid och den 15 september inför höstens högtid.

Notera att du måste uppfylla samtliga examenskrav i samband med att du ansöker, vilket innebär att alla kurser som ska inkluderas i din examen måste vara registrerade och godkända i Ladok. Tänk också på att eventuella tillgodoräknanden måste vara klara och inrapporterade innan du ansöker om examen. Du blir endast inbjuden till en examenshögtid.

Ceremonin

Examenshögtiden hålls i Universitetshusets ståtliga aula i Lundagård, och varje högtid består av två ceremonier, en kl. 12 och en kl. 16. Under ceremonin får du ta emot ett diplom av LTH:s rektor. Varje examinand fotograferas individuellt i samband med detta och får en välförtjänt applåd.

Det blir också tal från speciellt inbjudna gäster och musikunderhållning. Ceremonin varar i ca 1,5 timme och avslutas med ett mingel med enklare förfriskningar och musik i Universitetshusets vackra atrium. På hösten genomförs examenshögtiden på svenska och på våren på engelska.

Klädsel

Klädkod kavaj, teknologmössa är frivilligt men uppskattat. Valfri klädsel för gäster, men gärna uppklätt för att hedra examinanderna och bidra till ceremonins högtidlighet.

Filmning

Vi livestreamar ceremonierna på YouTube så att du som inte har möjlighet att närvara vid examenshögtiden kan följa den direkt. Länk: www.lth.se/stream. Filmerna ligger uppe i 14 dagar efter respektive högtid, och tas sedan bort på grund av gällande tillgänglighetsregler.

FAQ - Frågor och svar

Om du har anmält dig i tid och har fått ett bekräftelsemail är du anmäld till examenshögtiden. Var noga när du skriver in din mailadress på anmälningssidan så att den är korrekt ifylld. Tänk också på att dubbelkolla din skräppost om du inte hittar bekräftelsemailet. Hör av dig till oss på hogtid@lth.lu.se om du inte har fått något bekräftelsemail.

Ja, varje examinand får ta med upp till 2 gäster, och du uppger antalet gäster i samband med anmälan. Vi har tyvärr inte möjlighet att göra undantag från denna begränsning.

Alla examinander samlas ca 1,5 h innan ceremonin för att bli avprickade på deltagarlistan och vara med på en genomgång inför diplomutdelningen. Samlingstiden står i inbjudan samt i ditt bekräftelsemail, och det är mycket viktigt att du kommer i tid. Anmäl dig inte om du inte har möjlighet att närvara vid genomgången, då den är avgörande för en smidig och vacker ceremoni.

Gäster ombeds vara på plats senast 15 min innan ceremonin börjar, och man sätter sig på valfri plats i aulan som inte är reserverad för examinander.

Du mailar oss så fort du kan på hogtid@lth.lu.se med besked om detta. Ju fortare du meddelar oss desto större är chansen att någon på reservlistan kan gå på ceremonin i ditt ställe. Det förenklar också för oss som arrangerar högtiden om vi får veta så tidigt som möjligt.

Nej, du blir endast inbjuden till en examenshögtid.

Nej, endast de som deltar i högtiden får ett diplom upptryckt. Diplomet är ett minne från examenshögtiden och har inget akademiskt värde (till skillnad från examensbeviset).

Kontakt

Om du har några frågor så är du alltid välkommen att kontakta oss på: hogtid@lth.lu.se

Streamad examensceremoni december 2022

Sidansvarig: hogtid@lth.lu.se | 2023-03-15