Hoppa till huvudinnehåll

Hit kan du åka

LTH har avtal med universitet världen över och det finns en mängd spännande utbytesdestinationer att söka till. Antal platser och universitet kan ändras från ett år till ett annat och det är klokt att vara öppen för flera alternativ.

LTH:s partneruniversitet och nätverk

Sökbara universitet publiceras inför varje ansökningsomgång 

Sökbara universitet

Du hittar LTH:s partneruniversitet samt nätverken LTH är medlem i, genom att klicka på länken nedan.

LTH:s partneruniversitet och nätverk

Hur hittar jag rätt utbytesdestination

Vilka universitet och vilka ämnen du kan söka till beror på din programtillhörighet, dina språkkunskaper och vilka förkunskaper du har. Tänk på att noggrant läsa universitetsinformationen i SoleMove så att du inte missar eventuella ämnes- eller studienivåbegränsningar (undergraduate/graduate) för dig som LTH-student.

Utöver LTH:s krav för att få söka måste du även förhålla dig till LTH:s partneruniversitets krav när du väljer universitet. Dessa hittar du i universitetsinformationen i SoleMove. Följ länkarna för varje universitet på sidan Partneruniversitet och nätverk.

I universitetsinformationen uppges:

  • Ämnesområde
  • Studienivå
  • Språk
  • Språkkrav
  • Viktig information

Läs mer om dessa och hur de ska tolkas i Ansökningsguiden, under LTH:s sökbara universitet, universitetsinformation och partneruniversitetens krav.

Personliga preferenser och din profil

Vi rekommenderar att du i ett tidigt skede börjar fundera på vad du vill få ut av ditt utbyte. För att din tid utomlands ska bli så givande som möjligt är det viktigt att du tänker över vad du själv vill att utbytet ska ge dig och inte väljer universitet eller länder för att ”alla andra” söker dit.

Vad är viktigt för mig?

Vet du redan i vilket land du vill tillbringa ditt utbyte? Kanske har du flera favoriter? Vill du utveckla dina språkkunskaper? Med landet, kulturen och/eller språket som utgångspunkt handlar det om att där hitta ett universitet som passar din utbildning och erbjuder tillräckligt med passande kurser för en eller två terminers utbyte.

Är ranking viktigt? Kanske upptäcker du ett topprankat universitet som för dig tidigare varit okänt. Tänk på att det är en god idé att vara öppen för olika alternativ och söka till flera universitet för att öka dina chanser att få en bra utbytesplats.

Titta också gärna på vår inspirationssida och läs andra studenters reseberättelser för att få en bild av utbytesdestinationerna.

Statistik över tidigare utbyten

Ladda ner excel-filen för att se se vilket land och universitet tidigare studenter åkt per program de senaste tre läsåren.

Klicka på + tecknet bredvid programmet för att visa länder och universitet.

Vad finns det för lagar kring sexuell orientering?

Dessa bilder är ett användbart verktyg för HBTQIA+ lagar. Du kan se vart det finns ett grundlagsskydd eller var det är kriminellt att vara HBTQIA+.

Sidansvarig: outgoing@lth.lu.se | 2023-08-03