Hoppa till huvudinnehåll

Önskar dig God Jul och Gott Nytt År!

Världen är i stort behov av LTH:s kunskap, forskningsgenombrott och innovationer. Nu vill jag tacka alla LTH:s studenter för allt det viktiga arbete vi gjort tillsammans under året genom att utforska och skapa, till nytta för samhället. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

– Publicerad den 13 december 2023

Studenter i fanborgen fotograferade från ovan.
Ni studenter är en mycket viktig del av LTH, och ni kommer bli en viktig del i framtidens utveckling av samhället när ni tar er examen, skriver rektor Annika Olsson. Foto: Johan Persson

Året går raskt mot sitt slut, och vilket speciellt år det varit för LTH! Jag kan utan att överdriva säga att vi avslutar ett fantastiskt framgångsrikt 2023.

Först och främst har vi kunnat gratulera Anne L’Huillier, professor i atomfysik, till att ha fått Nobelpriset i fysik tillsammans med Pierre Agostini och Ferenc Krausz. Vi blev i grund och botten inte så överraskade över ett Anne L’Huillier var först ut bland Lundaforskarna att belönats med Nobelpris och att hon hamnade i samma kategori som exempelvis de tidigare fysikpristagarna Albert Einstein och Marie Curie – men vi blev mycket stolta och glada!

Under året har LTH sett ett ökat söktryck av studenter till våra utbildningar – samtidigt som andra lärosäten och det nationella snittet gått ned. Och det gläder mig som rektor att ni valt LTH och Lund som den plats ni vill utbilda er på.

Ni studenter är en mycket viktig del av LTH, och ni kommer bli en viktig del i framtidens utveckling av samhället när ni tar er examen från LTH. I december hade jag förmånen att dela ut diplom till de cirka 250 nyexaminerade som var med på vår examenshögtid.

Det är väldigt glädjande att se ert engagemang också utanför undervisning och klassrum, i de arrangemang ni anordnar. Ett sådant exempel är ARKAD, som även i år lockade fler företag än vad som fick plats.

Nu vill jag tacka alla LTH:s studenter för året och allt det viktiga arbete vi gjort tillsammans, genom att utforska och skapa, till nytta för samhället.

Världen är i stort behov av vår kunskap, våra forskningsgenombrott, våra innovationer. År 2024 ska vi ta vid igen, och fortsätta arbeta till nytta för klimatet, digitaliseringen, industrin, samhällsbygget och livet.

Jag vill önska dig en God Jul och Gott Nytt År!

Annika Olsson
Rektor LTH

Illustration av Anne L'Huillier och Pierre Agostini.

Nobelföreläsningar

Alla är välkomna att se de engelskspråkiga Nobelföreläsningarna med Anne L’Huillier och Pierre Agostini – i realtid eller i efterhand.

Livsändningen börjar kl 15:15 den 18 december 2023.

Illustration: Andreas Magnusson Qassim

Annika Olsson, rektor LTH.