Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen till LTH – en speciell plats som vi skapar tillsammans!

LTH är en plats för drömmar och upptäckter, och en styrka för vårt lärosäte är att vi som kommit hit har olika bakgrund, skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

– Publicerad den 28 augusti 2023

Två personer promenerar i botaniska trädgården. Foto
En härlig höst? Glöm inte att utforska närmiljön, skriver LTH:s rektor Annika Olsson. Foto: Johan Persson

Höst och studier som drar igång. Det är något visst med det, vi som har varit med om den förr kan känna igen något i dofterna, i ljuset, i färgerna.

Hoppfullhet och kanske ett stråk av melankoli, när sommarens korta nätter blir allt mer avlägsna?

Ja, nu är du här. Jag vill passa på att välkomna dig till LTH, en fantastisk plats för drömmar och upptäckter, där vi tillsammans utforskar och skapar till nytta för världen.

Som rektor vill jag understryka vad jag också försökt förmedla när jag träffat nyantagna studenter:

Jag gläds åt att olika människor med olika bakgrunder samlas på LTH, och det är en stor tillgång när vi bygger kunskap tillsammans, försöker lösa problem och samhällsutmaningar inom teknik, design och arkitektur. Jag vill uppmana er att vara nyfikna på varandras olikheter och kompetenser, och jag vill betona att vi på LTH alltid behandlar varandra med respekt!

Tänk på att det tar tid ibland att lära känna nya vänner – här gör Teknologkåren (TLTH) ett viktigt jobb för att skapa många nya kontaktytor. Jag hoppas att du ska känna redan nu att du hamnat på rätt plats.

Du kan få stöd av studievägledare och kuratorer, och av äldre LTH-studenter, om något blir för svårt. Be om hjälp i tid!

Mina tips för att du ska få en extra fin höst?

  • Engagera dig i något som känns kul eller viktigt för dig, och våga visa att du vill träffa nya människor – det blir ofta roligare.
  • Ta med en filt till någon av de öppna parkerna, eller cykla ut på kvällsdopp – även i september kan det bli sköna dagar.
  • Utforska närmiljön och Öresundsregionen. Köpenhamn är en extra bonus när vi enkelt kan ta tåget över Bron.
  •  Och lyssna på dina medstudenter, i synnerhet om ni kan hjälpa varandra när det känns tufft.

Nu är du i ett lärande sammanhang som naturligtvis kräver en hel del hårt och planlagt arbete. Då behöver vi all fylla på med aktiviteter som får oss att må bra. För egen del tänker jag i höst njuta av vad naturen har att erbjuda.

Önskar dig en härlig termin!

Annika Olsson,
Rektor LTH