Hoppa till huvudinnehåll

Pendla till plugget?

3 snabba frågor till Mahmoud som studerar till högskoleingenjör i datateknik på Campus Helsingborg och bor i Malmö.

Linnea Mörth – Publicerad den 28 april 2023

Student som poserar på ett somrigt campus. Foto.

Hej Mahmoud! Du bor i Malmö men pluggar i Helsingborg, får jag fråga hur det kommer sig?

- Jag valde att studera i Helsingborg eftersom det var det bästa alternativet för min utbildning, men jag ville fortsätta bo i Malmö eftersom jag trivs så bra här med min familj.

Hur funkar det att pendla mellan städerna?

- Att pendla mellan två städer kan ta tid och energi, men för mig överväger fördelarna nackdelarna. Det fungerar hur smidigt som helst förutom de dagarna där jag försover mig. Jag pendlade även under min gymnasietid till Lund, därför är jag van vid tidiga morgnar. En av fördelarna med att pendla är möjligheten att uppleva två olika städer och lära känna olika platser och människor. Det är också praktiskt att kunna använda pendlingstiden till att studera. För mig är den största fördelen med att pendla den mentala pausen som det ger. Ibland kan jag umgås med klasskamrater på tåget, vilket ger en social dimension som jag tycker är trevlig.

Har du några råd till andra som funderar på att göra samma sak?

 - Det första tipset är att överväga om det passar ens livssituation, eftersom det kan vara en utmaning. Det är viktigt att hitta en balans mellan pendlingen, studier, arbete och fritid för att undvika stress och trötthet som ibland är oundvikliga. Jag har tur att jag har en familj som har stöttat mig i alla andra aspekter, men det är viktigt att komma ihåg att man själv har ansvaret för sina egna val och handlingar.

- Det andra tipset är att det kan vara bra att hitta en grupp som man trivs med, eftersom man lär sig av varandra, samtidigt som man hjälps åt att inte hamna efter.

- Sista tipset är att njuta av den fysiska och mentala resan i utbildningen och att inte ge upp eller ha bråttom. Det kommer att vara jobbigt oavsett vad, så lika gärna försöka göra det så roligt som möjligt.